Continuăm seria noastră de articole de atelier cu o nouă montură ce poate fi de folos oricărui pescar în această perioadă, mai ales că vom discuta despre o montură pentru popup. După cum mulți dintre voi și-au dat seama din poza de prezentare a acestui articol, și după cum și titlul spune, astăzi vom discuta despre Chod Rig, un element de nelipsit din peisajul pescuitului englezesc. O montură ce se folosește pe un ansamblu de tip elicopter care aduce un avantaj atunci când pescuim pe substrat mâlos, cu vegetație și nu numai. Plecând de la elementele utilizate pentru construcție și de la modul în care montura este realizată, ne dăm seama că poate fi utilizată fără probleme atunci când încercăm să efectuăm lanseuri la distanță. Elicopterul combinat cu fluorocarbonul folosit pentru a lega cârligul de tip chod, vor reduce riscurile ca ansamblul să ajungă încurcat pe fundul lacului. Construcția, deși poate să pară puțin mai complicată, după câteva încercări o să vă dați seama că este o montură chiar ușor de realizat. Totul ține de puțină răbdare și câteva repetiții.

Păstrat în penar special dedicat acestui tip de montură sau pe un suport circular, rig-ul capătă un aspect rotunjit asemuindu-se destul de mult cu montura withy pool. Lungimea rig-ului trebuie stabilită după părerea mea în funcție de caracteristicile lacului pe care pescuim, mai exact în funcție de structura substratului pe care pescuim. Dacă pe fundul lacului avem substrat moale sau vegetație putem să utilizăm un rig puțin mai lung astfel încât momeala să fie vizibilă și mai ușor de aspirat de crapi. De altfel este foarte bine să testăm în apă această montură, în special împreună cu momeala flotantă pe care ne propunem să o utilizăm. Acest exercițiu ne va arăta dacă poziția și mecanica monturii este cea corectă. Sunt șanse ca momeala pe care dorim să o folosim să nu fie suficient de puternică din punct de vedere flotabilitate pentru a așeza întreg ansamblul într-un mod corect, la fel cum sunt și șanse să fie mult prea agresivă iar chod-ul să se așeze cu greu în poziția de luptă. În această situație se poate folosi puțină pastă solubilă pe vârtejul de la baza monturii care să faciliteze o așezare lină și corectă pe substrat.

Pe lângă toate aceste lucruri tot ce pot să spun este că modul în care puteți să înțelegeți mai bine această montură este prin experimente proprii. Vă recomand să o legați, să o testați într-un pahar cu apă, iar apoi să o lansați direct în luptă sperând ca va fi acea alegere care vă va aduce primul crap pe salteaua de primire. Vă las mai jos un filmuleț cu pașii necesari pentru construcția acestei monturi.

Echipa Fir Pe Apă vă salută, și așteptăm să ne vedem pe malul lacului, în căutarea unui nou record personal.

Ștefan Dolete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *