Un subiect care tot apare pe buzele pescarilor și îmbracă aproape de fiecare dată altă variantă. De câte ori nu ați auzit un pescar spunând că peștele nu trage din cauza presiunii ? Așa că ne-am gândit să scriem un articol despre acest subiect, care să ne aducă cu un pas mai aproape de o mai bună cunoaștere a adversarului nostru subacvatic.

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că presiunea atmosferică afectează nivelul de oxigen din apă. Comportamentul crapului este direct influențat de nivelul oxigenului din apă și de aici legătura care se creează între fenomen și pește. Acum să încercăm să detaliem .Când presiunea atmosferică este ridicată, nivelul oxigenului din apă scade afectând în mod negativ metabolismul crapului și diminuând apetitul acestuia. Deci este ideal să mergem la pescuit atunci când presiunea atmosferică este scăzută. Dar ce înseamnă presiune scăzută? Înainte de a da un răspuns acestei întrebări cred că ar trebui să înțelegem ce este presiunea atmosferică.

Presiunea atmosferică este forța exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafață și reprezintă unul din parametrii fundamentali în meteorologie. Presiunea atmosferică se măsoară cu ajutorul barometrului. În foarte multe cazuri barometrele asociază scăderea presiunii cu înrăutățirea vremii și creșterea presiunii cu îmbunătățirea acesteia. Cu toate că aceste informații le puteți obține foarte ușor de pe orice site de meteo, fără să fiți nevoiți să adăugați în trusa de pescuit și un barometru, m-am gândit că ne vor ajuta să înțelegem mai ușor modul în care crapul este influențat de acest element meteorologic.

Acum să revenim la întrebarea noastră. Presiunea atmosferică poate fi considerată scăzută atunci când înregistrează valori sub 1000 mb (milibari) . Așa cum am menționat și mai sus, această situație este adesea asociată cu zilele ploioase și cu vânt. În astfel de zile nivelul de oxigen din apă este suplimentat oferind peștelui atât energie cât și poftă de mâncare.

Cunoscând aceste informații și având cunoștințele necesare pentru a le interpreta, putem obține indicii vitale, atunci când peștele nu vrea sa colaboreze. De exemplu, presiunea atmosferică și nivelul oxigenului influențează adâncimea la care crapul va înota. Când presiunea este ridicată, peștele are tendința de a înota mai spre suprafața apei, lucru care de multe ori se poate observa și cu ochiul liber. Zilele cu cer senin, temperaturi ridicate, fără urmă de vânt sau nori, sunt zile în care presiunea atmosferică este ridicată. În astfel de momente, pentru a ne crește șansele, putem adopta monturile de tip Zig Rig sau chiar un pescuit de intercepție pe suprafața apei. Scăderea presiunii poate fi adusă de o palmă de vânt , de multe ori însoțită și de o diminuare subtilă a temperaturii și poate chiar ploaie. Se pare că celebra frază “peștele mănâncă mai bine atunci când plouă”, are totuși la bază un sâmbure de adevăr.

Acest articol prezintă informații pe care este bine să le știm, să le luăm în calcul, dar fără a le ridica la nivel de reguli. Putem prinde pește la fel de bine și în zilele cu presiune atmosferică ridicată. Așa cum am mai spus, pescuitul la crap nu este o știință exactă, dar cu cât avem mai multe informații și capacitatea de a le interpreta, șansele de a face o fotografie cu un mustăcios, cresc considerabil.

Echipa Fir pe Apă vă salută și așteptăm să ne găsim pe malul lacului, în căutarea unui nou record personal

Ștefan Dolete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *