Început de primăvară, început de sezon pentru pescarii de crap și nu numai. Vremea ne dă speranțe că vom putea pleca cît de curând pe malul lacului, iar noi, ca niște pescari pasionați ce suntem ne pregătim echipamentul în vederea acestei prime aventuri. Nu știu cum sunteți voi, dar eu, atunci când scutur trusa de praf pentru prima ieșire pe lac, primul lucru pe care îl fac este să îmi pregătesc un set de monturi adecvate pentru acest moment al sezonului. De fiecare dată, în acest set sunt nelipsite monturile cu momeli flotante și astfel ajungem la subiectul pe care vreau să îl dezbatem. Cum echilibrăm acest tip de montură, mai exact care sunt elementele pe care le putem utiliza pentru a realiza acest lucru.

În trusele noastre de pescuit există trei accesorii care se pot utiliza pentru a echilibra o montură cu pop-up sau cu porumb flotant, le vom enumera și vom încerca să scoatem în evidență atât elementele pozitive cât și cele negative, astfel încât să vă puteți forma o idee clară în această privință.

Primul accesoriu despre care vom discuta este setul cu alice de plumb secționate pe mijloc. Cel mai des întâlnite în trusele pescarilor și cel mai des utilizate în echilibrarea monturilor. Ieftine, ușor de utilizat și își îndeplinesc scopul cu succes.

Și atunci de ce ar trebui să mai căutăm și altă alternativă? Prețul redus și confortul la utilizare se pare că vin de această dată și cu ceva minusuri. Partea proastă la acest produs este că poate crea probleme dacă nu este utilizat corect. Dacă în timpul atașării, aplicăm o presiune prea mare este posibil să  alterăm structura firului utilizat pentru montură și acest lucru să ducă la ruperea acesteia în timpul drilului. Lucru pe care niciunul dintre noi nu și-l dorește. Un alt aspect negativ este că nu se poate reutiliza, nu îi putem schimba poziția pe fir odată ce l-am atașat, iar în cazul în care dorim să renunțăm la această greutate suplimentară, nu prea avem cum fără să distrugem integritatea monturii.

Pe locul doi al listei noastre se află alicele de plumb de tip Kwik Change de la Fox. Un articol foarte interesant, mai scump decât cel precedent, dar care poate fi reutilizat, poziția poate fi schimbată după atașare și în cazul în care dorim să renunțăm cu totul la acest element de pe montură, putem face acest lucru foarte ușor. Pe lângă toate astea un aspect foarte important este că nu creează pagube asupra firului în timpul manipulării. Părțile negative sunt prețul ridicat și am putea spune că la primele utilizări poate da puține bătăi de cap până vă acomodați cu modul în care se aplică pe fir.

Având în vedere că sunt persoane cu care am discutat și care nu au mai văzut acest accesoriu până acum, am zis să detaliem puțin și modul de utilizare. În primul rând vom trece firul prin fanta alicei, după care vom desfășura un segment de tub de silicon pe care îl vom întinde până în punctul în care vom putea să îl trecem cu puțin efort prin aceași fantă, astfel încât să blocăm posibilitatea firului de a ieși. Ajustăm poziția alicei până la capătul tubului de silicon și tăiem surplusul. Din acest moment putem să modificăm poziția micului ansamblu pe fir după bunul plac.

Ultimul accesoriu despre care vom vorbi, este pasta de plumb sau ”Tungsten putty”. Cel mai scump dintre cele trei, foarte ușor de aplicat, nu alterează firul în timpul utilizării, poate fi înlăturată ulterior fără să afectăm montura, dar așa cum am spus și mai sus, cu un preț ridicat. Utilizarea este simplă și rapidă. Desfacem o bucățică de pastă, o întidem puțin și o înfășurăm pe fir în locul dorit până când formează ca un înveliș compact peste acesta.

Toate cele trei opțiuni menționate mai sus sunt foarte eficiente în echilibrarea monturilor care folosesc momeli flotante. Pe lânga asta set pot utiliza și pentru a asigura o așezare corectă a firului pe substrat. Fiecare dintre ele, are părți pozitive și părți negative. Undeva va trebui să faceți un compromis, fie că discutăm de preț, de comoditate în utilizare sau de impactul asupra monturii. Sperăm că am oferit suficiente informații astfel încât să va faceți o părere asupra acestor produse. Dacă aveți posibilitatea, noi recomandăm să le testați pe fiecare în parte. În acest mod puteți să vedeți exact care este varianta optimă pentru trusa voastră de pescuit.

Echipa Fir Pe Apă vă urează fir întins și așteptăm să ne găsim pe malul lacului în căutarea unui nou recor personal.

Ștefan Dolete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *