Snowman-ul este una dintre cele mai interesante prezentări pe care le putem expune pe substratul unui lac. Această montură constă în echilibrarea perfectă a unei momeli de fund cu una flotantă, în cele mai multe cazuri cea din urmă fiind un popup. Utilizată cu succes pe diferite tipuri de substrat, snowman-ul ne oferă posibilitatea de a așeza pe fundul lacului o momeală mare cu greutate neutră, care va fi foarte ușor aspirată de mustăcioși.
În ceea ce presupune construcția, pot spune că pe măsură ce experimentezi și legi această montură o poți înțelege mai bine și o poți adapta la stilul propriu de pescuit. O observație pe care țin să o menționez de la bun început este că aceasta este tipul de montură care trebuie testată după ce este legată. De preferat să ne asigurăm înainte de a lansa că prezentarea monturii este cea dorită.
Așa că putem să începem să legăm un snowman. Eu prefer să folosesc un fir suplu, de obicei cămășuit, dar nu țin neapărat la acest aspect. Înlăturăm o parte din cămășa, tragem pe fir un stopper și facem o mică buclă la capăt.

Pasul următor, așa cum ar trebui să fie practic la fiecare montură, nu numai la aceasta, este fixarea momelii pe firul de păr. Pentru a obține efectul de snowman vom utiliza un boilies de 20mm și un popup de 15mm. Așa că vom trage pe croșetă popup-ul și boiliesul exact în această ordine, după care le vom pune pe firul de păr și le vom fixa cu un stopper. În acest moment puteți deja să testați într-un recipient cu apă dacă cele două momeli se echilibrează așa cum ar trebui.

Acum totul ține de preferința fiecăruia după părerea mea. Pentru a ține firul de păr lângă tija cârligului se poate utiliza fie o bucată de tub termo, așa cum voi exemplifica și eu acum, fie un mic anou metalic, fie nimic. Varianta cu anou oferă momelii un plus de flexibilitate față de tubul termo. Deci, tăiem o bucată de tub, o așezăm pe fir și trecem cârligul prin el. Pentru această montură folosesc unul dintre cârligele mele favorite, Fang Twister Nr.4 de la Nash, dar puteți folosi orice cârlig de tip longshank. Setăm lungimea firului de păr, efectuăm un nod fără nod, trecem tubul termo prin abur fierbinte pentru a-l fixa și putem spune că suntem aprope de final.

Următorii pași sunt standard pentru orice montură. Stabilim lungime, tăiem firul astel încât să ne încadrăm în această lungime, facem o buclă la celălalt capăt și eventual atașăm un con antitangle. În rezultatul final, cîrligul trebuie să fie așezat pe substrat, iar micul om de zăpadă stând în poziție de drepți alături de el, gata de acțiune. În funcție de preferință, puteți pune pe fir și puțină pastă de plumb pentru o așezare mai bună a acestuia pe substrat. De asemenea puteți steroidiza această montură cu un line aligner pe inelul cârligului, sau chiar să confecționați unul din același tub termo de care ne-am folosit în pașii menționați anterior.

Așa cum am spus și mai sus trebuie să încercați, să experimentați și să adaptați stilului vostru. Nouă ne place să credem că pescuitul nu este o artă exactă, ci ține de inspirația fiecăruia. Mie și colegului meu Bogdan, această montură, cu adaptările pe care le-am făcut în funcție de fiecare partidă, ne-a adus câteva experiențe, am putea spune “tensionate”, lucru care reiese și din fotografiile postate mai jos.

Echipa Fir Pe Apă vă salută și așteptăm să ne vedem pe malul lacului, în căutarea unui nou record personal.

Ștefan Dolete

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *