Având în vedere faptul că pentru mulți noul sezon de pescuit deja a început, am considerat că ar fi o idee bună să discutăm puțin despre pescuitul la crap în perioada rece. După cum bine stiți, pescuitul nu este o artă exactă, așa că tot ceea ce urmează să detaliem, sunt pur și simplu punctele noastre de vedere, ideile și perspectivele pe care le-am acumulat de-a lungul experiențelor si cercetărilor efectuate.
Un lucru este sigur. În sezonul rece va fi mult mai dificil să convingem peștele să vină pentru câteva fotografii, pe salteaua de primire. Cu cât temperatura apei scade, cu atât metabolismul peștilor încetinește, iar căutările pentru hrană, încet încet sunt înlocuite cu expediții pentru identificarea zonelor cu apă mai caldă.


Așa cum incepem orice partidă de pescuit, vom încerca să identificăm semnele distinctive care ne arată, dacă și unde este prezent mustăciosul. Din păcate, comparativ cu sezonul cald aceste semne se reduc semnificativ, până în punctul în care nu mai apar deloc. Activitatea peștelui, putem spune că este efectiv amorțită. Identificarea prezenței, doar privind suprafața apei nu se mai pretează în acest context.
Următorul pas ar fi identificarea zonelor mai adânci ale lacului. Deja este o informație bine cunoscută de pasionații pescuitului pe apă rece, conform căreia, crapul va căuta apa adâncă. Aceste zone, oferă de cele mai multe ori câteva grade în plus în ceea ce privește temperatura apei, lucru care este bine venită pentru mustăcioșii amorțiți. De asemenea structurile sunt locuri bune de unde putem obține câteva trăsături și bineînțeles pragurile de nămol care rețin căldura și ridică temperatura apei.
Bineînțeles, așa cum am specificat și mai sus, nu discutăm despre reguli clare, fixe, care se aplică de fiecare dată. Am menționat faptul că peștele va căuta apa mai adâncă în încercarea de a se mai încălzi, dar în același timp dacă se întâmplă ca în ziua respectivă, soarele să își facă apariția, va prefera secțiunile de lac cu apă mai mică, unde razele de soare vor pătrunde mai ușor și vor ridica puțin temperatura apei. În zilele mai luminoase, în care soarele apare chiar și în reprize scurte, crapii vor avea tendința de a se refugia la apă mai mică și chiar către zona superioară a luciului de apă, ridicându-se spre suprafața, unde lumina si căldura își vor face simțite prezența.

Trebuie să învățăm să ne adaptăm tehnica folosită, în funcție de intensitatea luminii și a soarelui pe parcursul zilei. Dacă soarele iși face simțită prezența, automat crapii vor încerca să se incălzească în zonele mai puțin adânci ale lacului, iar noi, va trebui să identificăm aceste zone. Daca soarele stă ascuns, atunci vom fi nevoiți să găsim porțiunile mai adânci, gropi, structuri sau orice alte elemente care i-ar putea oferi peștelui șansa de a se incălzi. Plecând de la aceste idei, putem trage concluzia că perioada cea mai favorabilă apariției de trăsături pe parcursul zile, va fi după amiază spre seara, când razele timide ale soarelui au avut timp să mai ridice puțin temperatura apei, iar pestele observând aceste modificări, devine mai dornic în a se hrăni.

În ceea ce presupune momeala și nada folosită, noi avem un singur punct de vedere. Mic si restrâns. Din cauza temperaturilor scăzute, metabolismul crapului este încetinit, iar căutarea hranei este înlocuită, ca prioritate, de încercarea și dorința de a se încălzi. Automat paturile masive de nadă și momelile mari pe firul de păr, nu vor mai avea aceași atracție ca în sezonul cald. Noi recomandăm utilizarea momelilor mici la cârlig și o nădire subtilă, concentrată în zona monturii utlizând momitori sau săculeți solubili. Se pot utiliza boilies-uri de dimensiuni mici, popup-uri, porumb flotant, etc. Se pot aduce în combinație cu elementele deja menționate și consacrații viermuși, care au fost tot timpul pe placul crapilor, dar cu riscul de a aduce la cârlig și pește mic. Acest aspect ține și de dorința fiecăruia de a face seecție sau nu. Daca discutăm de consistența și structura nadei folosite, este ideal să alegem ceva mai light. Peștele nu are aceași poftă de mâncare ca în sezonul cald, așa că momelile foarte uleioase și cu o concentrație proteică ridicată nu vor avea un randament foarte bun. În acest moment al anului se pot alege boilies-urile de tip birdfood în locul mult folositelor fishmeal. O altă variantă ar fi utilizarea unor combinații fishmeal cu birdfood pentru a aduce un echilibru și a încerca să convingem peștele să încerce bunătățile pe care i le oferim.

Într-o perioadă în care hrana nu este principalul obiectiv, apetitul nu este atât de ridicat ca în zilele calde, și cu atât mai mult, metabolismul este foarte lent, peștele va cauta o hrană mai ușor de digerat. Astfel o strategie foarte bună, este abordarea partidei de pescuit folosind semințe, atât ca momeală de cârlig, cât și pentru nădire. Porumbul flotant este foarte folosit în pescuitul la crap pe apă rece, cu rezultate foarte bune.

Se poate utiliza, așa cum am menționat și mai sus, o momeală combinată, compusă dintr-o boabă de porumb flotant și un pachet de viermuși poziționați deasupra. O alta variantă utilizată cu rezultate pozitive este pop up-ul. În culori vii, aceste momeli mici pot face diferența. Din experiența noastră, culorile care ne-au oferit cele mai bune rezultate au fost galben și roz.

Pe partea de monturi, așa cum am sugerat că o momeală de dimensiuni mici, va crește șansa unei trăsături, și aici suntem de părere că atunci când pescuim în sezonul rece, subtilitatea este strategia de succes. Pe scurt, monturi de finețe. Cârlige mai mici, fire mai moi, de preferat monturi cu cât mai puține elemente aflate în componența lor și bineînțeles rig-uri mult mai scurte decât cele utilizate în sezonul cald. Este de preferat să utilizăm aceste monturi în combinație cu momitoare sau săculeți solubili, în încercarea de a sporii atractivitatea momelii de la cârlig.

Cam acestea sunt sfaturile noastre în ceea privește pescuitul la crap pe apă rece. În primul rând vom căuta peștele in funcție de prezența și intensitatea soarelul, vom utiliza hrană ușor de digerat, vom nădi restrâns și în cantități mici, vom utiliza momitori sau săculeți solubili, monturi fine si momeli mici. Trebuie să ținem cont că pe timp friguros și temperaturi scăzute ale apei, zonele de hrănire ale crapului se restrâng, peștii se vor deplasa din ce in ce mai puțin, iar semnele care indică prezența lor se vor diminua sau nu vor mai exista.

Ceea ce am prezentat nu este rețeta succesului în pescuitul pe apă rece, ci puri și simplu tehnicile pe care noi le aplicăm în încercarea de a avea trăsături atunci când peștele nu este foarte activ. Așa cum am menționat și la inceputul articolului, pescuitul nu este o artă exactă. Sunt foarte mulți factori de care trebuie să ținem cont. Sugestiile de mai sus pot să aducă rezultate sau nu, posibil ca unii dintre voi să fiți de acord cu metodele noastre, iar alții nu. Cel mai important este să experimentăm cât de mult posibil, să ne documentăm bine înainte de fiecare partidă și să încercăm să ne creem propriul stil și propriile metode.

Echipa Fir pe Apă vă salută și așteptăm să ne vedem cât mai repede pe malul lacului în încercarea de a aduce pe salteaua de primire un nou record personal.

 

Ștefan Dolete

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *