Așa cum am promis încă de anul trecut, revin cu o postare în care voi detalia modul prin care se leagă o montură de tip Withy Pool și avantajele acesteia.

În luna aprilie a anului 2017 a avut loc primul meu contact cu acest tip de montură. Într-un moment de impas, după aproximativ 9 ore fara nici o trăsătură pe unul dintre cele mai bine populate carpodroame din țară, am hotărât să încerc ceva nou. Cu toate că aveam de ceva vreme toate elementele acestei monturi în geantă și citisem foarte multe lucruri pozitive despre ea, tot timpul o ocoleam cu gândul că este foarte greu de leagat. Tot ce pot să spun acum, după ce am folosit-o, este că se leagă foarte ușor, oferă o prezentare a momelii într-un mod foarte atractiv pentru crap, este un real ajutor pentru pescar atunci când peștii nu răspund la strategiile clasice și chiar în prima partidă în care am utilizat-o, mi-a adus actualul meu record personal.

Dacă doriți să citiți mai în detaliu despre prima mea experiență cu montura Whity Pool, puteți să accesați și articolul, Povestea unui record. Vă las link-ul mai jos.

http://firpeapa.ro/povestea-unui-record/

Să discutăm puțin despre modul în care se leagă. Din start pot să vă spun că, pe lângă cârlig și fir, o să aveți nevoie de câteva accesorii specifice, special concepute pentru a obține un Whity Pool și anume un line aligner-ul de tip Withy Pool, un stopper pentru tija cârligului, un șurub cu anou pentru fixarea momelii și în funcție de preferințele fiecăruia, fie o alică de plumb, fie puțină pastă de plumb pentru a obține o mecanică corectă. Toate aceste elemente le puteți cumpăra de la aproape orice magazin de specialitate.

Pașii necesari pentru a obține o astfel de montură sunt următorii:

1. Vom lega firul de ochetul cârligului. În mod normal pentru Withy Pool se folosesc cârlige de tip Long Shank. Eu, conform experiențelor pe care le-am avut și a testelor efectuate, prefer să folosesc un cârlig din gama Curved Shank prin prisma faptului că unghiul pe care întregul ansamblu îl capătă atunci când se folosește un astfel de cârlig, este mai accentuat și mai amenințător pentru buza crapilor.

2.Tragem aligner-ul pe fir și îl fixăm pe tija cârligului în așa fel încât să contureze o continuitate a acesteia. Practic adaptorul trebuie să devină o extensie a cârligului.

3.La pasul trei, trecem vârful cârligului prin ochetul surubului/spinului menit să fixeze momeala și îl aducem spre mijlocul tijei.

4.Fixăm stopper-ul de cauciuc astfel încât să nu permitem șurubului care va fixa momeala să treacă de la punctul central al curburii cârligului, spre vârful acestuia. Este foarte important unde fixăm acest stopper și până unde vom permite momelii să culiseze pe tija cârligului pentru că acesta este un aspect foarte important în poziția și mecanica monturii.

5.Ultimul element pe care trebuie să îl folosim este alica/pasta de plumb. Acest element nu este folosit pentru echilibrarea monturii așa cum ar crede mulți ci pentru a fixa montura foarte bine pe fundul apei. Nu vă caliciți, folosiți suficient cât să proptiți bine întregul ansamblu pe substrat.

De aici înainte nu mai rămân decât pașii standard folosiți la orice rig. O buclă rezistentă la capătul celălalt al firului, un tub antitangle și momeală. Poate că pare complicat, dar nu este deloc.

O montură concepută pentru momeli flotante, dar care poate fi folosită în anumite condiții și cu momeli de fund. Dacă mecanica este corectă, înțeparea se va efectua, în marea majoritate a cazurilor, în buza inferioara a peștelui.

Este o montură de avarie, dacă putem spune așa. Atunci când peștele nu răspunde strategiilor de bază, acest tip de prezentare poate ridica semnificativ șansele unei trăsături. De la prima utilizare eu am devenit un adept înrăit. Este un “must have” în trusa oricărui pescar. Dacă nimic altceva nu dă rezultate este o variantă bună de încercat.

Doar utilizând-o, vă puteți da seama dacă este o montură ce își merită locul în trusa voastră. Cine știe, poate vă va ajuta, așa cum m-a ajutat și pe mine de atâtea ori.

Echipa Fir pe apă vă salută și așteptăm să ne vedem pe malul lacului în căutarea unui nou record personal.

Ștefan Dolete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *