Pentru a obține rezultate cât mai bune din fiecare partidă de pescuit, trebuie să ne cunoaștem cât mai bine adversarul. Așa că am decis să începem o serie de articole în care vom studia și analiza crapul atât din punct de vedere biologic cât și din punct de vedere al interacțiunii acestuia cu mediul înconjurător și a modului în care factorii externi îl influențează.
Ca prim subiect, vom discuta despre metabolismul crapului și elementele care îl afectează. Înainte de a intra în detalii, cred că ar fi indicat să încercăm să înțelegem ce reprezintă metabolismul în mod general. Metabolismul se referă la totalitatea proceselor prin care corpul folosește energie. Aceste procese includ respirația , digestia, dezvoltarea mușchilor și asimilarea grăsimilor. Așadar putem discuta despre un metabolism accelerat, unde toate procesele menționate anterior vor funcționa la capacitate maximă și automat peștele va avea nevoie de mult mai multă hrană pentru a le susține. În caz contrar, când metabolismul este unul lent și procesele vor fi încetinite, necesarul de hrană va fi unul mult mai mic. Pentru a putea da o utilitatea acestor informații, trebuie sa analizăm factorii care influențează metabolismul.
- Mediul înconjurător
Unul dintre cei mai importanți factori este mediul în care peștele trăiește. La rândul său acesta se împarte în două elemente importante. Temperatura și nivelul de oxigen existent în apă. În funcție de dimensiunea crapului, nivelurile de oxigen de care acesta are nevoie sunt diferite. Din acest motiv este ideal ca atunci când ajungem pe baltă, să căutăm locurile cel mai bine oxigenate. Pe de altă parte, o temperatură ridicată a apei înseamnă un metabolism accelerat. Cu toate astea indiferent cât de ridicată este temperatura apei, este important să existe resurse decente de oxigen, altfel nu numai că metabolismul va fi unul scăzut dar chiar sănătatea peștelui va avea de suferit. Deci trebuie să existe un echilibru bine definit între cele două elemente. În timpul iernii, din cauza temperaturilor scăzute peștii intră într-o stare apatică preferând să își păstreze energia pentru sezonul cald. De aici și lipsa apetitului care se poate observa în sezonul rece.
- Vârsta
Un alt factor care are influență asupra metabolismului este vârsta. Ciortanii nefiind încă în punctul în care să se reproducă, își vor canaliza întreaga energie pe creștere, iar un nivel ridicat al metabolismului va grăbi procesul de dezvoltare. Altfel spus, metabolismul peștilor mai tinerii va avea nivele mai ridicate comparativ cu cel al peștilor mai bătrâni, dar indiferent de vârstă, impactul mediului înconjurător își va spune cuvântul.
- Dimensiunea
Următorul factor pe care îl vom lua în calcul este dimensiunea. Cu cât este mai mare mustăciosul, cu atât metabolismul este unul mai lent. Peștii având o dimensiune și o greutate mare pe care trebuie să o care după ei, vor avea dificultăți în susținerea unui nivel ridicat al metabolismului dacă toți factorii nu sunt optimi. Din cauza asta peștii mai mari au tendința să se deplaseze mai puțin, iar atunci când o fac, încearcă să economisească energie pe cât de mult posibil.
- Starea de sănătate
Acest aspect este oarecum logic. În momentul în care crapul are o anumită boală, metabolismul va avea de asemenea de suferit. Peștele nu se va mai hrăni la un nivel normal și va căuta să își economisească energia.
Sperăm ca aceste informații să vă fie de folos și să vă aducă cu un pas mai aproape de cunoașterea adversarului. Echipa Fir pe Apă vă salută și așteptăm să ne găsim pe malul lacului, în căutarea unui nou record personal.
Ștefan Dolete