Astăzi am decis să facem un mic experiment împreună. De fapt nu este un experiment ci mai mult o încercare. Deși de-a lungul timpului am identificat diverse sortimente și diverse branduri de boilies-uri care după părerea mea sunt pe placul peștilor, tot timpul am fost dornic de a-mi produce propriile momeli. Complet conștient de complexitatea unui astfel de proces am considerat că cel mai bine este să încep cu un mix ready made pe care îl poți găsi în orice magazin de specialitate bine aprovizionat. Astfel am ales mixul de boilies The Source de la Dynamite Baits pentru a mă familiariza puțin cu procesul de realizare a bilelor. Așa că am fost la un magazin de specialitate, am cumpărat mixul și în drum spre casă am oprit să cumpăr și niște ouă știind că voi avea nevoie să le adaug în compoziție.


Înainte de a începe procesul mi-am pregătit toate cele necesare, și anume:
– Mixul de boilies
– 8 ouă
– Un vas suficient de mare în care să fac amestecul
– Un vas în care să fierb bilele
– O tavă și câteva șervețele unde voi pune bilele la uscat
Odată pregătit cu toate cele necesare, am spart cele opt ouă în vas, le-am bătut bine, după care am adăugat componenta lichidă a mixului pe care o găsiți în interiorul pungii și am amestecat bine până când totul s-a Încorporat frumos . Partea bună la un astfel de mix este că oferă toate elementele necesare realizării unei momeli calitative și echilibrate, dar asta nu înseamnă că nu puteți veni cu combinații proprii sau elemente extra atât in mix cât și în componenta lichidă, în funcție de modul în care doriți să îmbogățiți amestecul.

Următorul pas a fost adăugarea mixului efectiv și frământarea compoziție până când totul s-a omogenizat într-o pastă ușor de modelat. Am lăsat puțin totul să se așeze și am început să formez micile biluțe. Deși am niște mese de rulat am decis să fac acestă parte manual pentru a putea obține diverse mărimi și forme fără prea mare efort. Nu îmi doream un produs final perfect ci ceva care să arate cât mai natural. Am modelat rapid mare parte a compoziției, atât în formă de boilies cât și în formă de pelete, iar restul am păstrat-o pentru a o utiliza ca pastă solubilă. Un alt punct interesant al acestui proces. Dacă nu dorești să utilizezi toată materia primă poți să păstrezi ceea ce rămâne și să o folosesști ca pastă pentru plumb sau momitor sau chiar să o congelezi.

Acum urmează partea de fierbere. Un proces care se bazează pe o regulă destul de simplă din ceea ce am citit și anume, când boilies-urile sunt fierte suficient vor începe să se ridice la suprafață. Acesta este momentul când le scoți și le așezi pe un strat de șervețele care să ajute la absorbția surplusului de apă.

Tot ce mai rămâne de făcut este să le lăsăm la uscat. Partea aceasta este puțin mai complexă și foarte importantă. Dacă bilele nu sunt uscate corect și suficient se vor altera rapid, nemaiputând fi utilizate. Din acest motiv se folosesc site și spații speciale, lucruri de care eu nu dispun. Având în vedere că urma să le utilizez în decurs de două zile m-am mulțumit în ale așeza într-un loc ferit pe balcon.

În mare cam acesta este procesul. Dacă doriți să începeți să vă produceți singuri momelile, vă sfătuiesc să începeți așa cum am făcut și eu. Megeți și cumpărați un mix dintr-un magazin de specialitate și încercați să vă acomodați cu procesul de fabricație. De aici puteți să continuați cu astfel de mixuri ready made pe care să le modificați așa cum considerați. Mai departe nimic nu vă oprește din a vă concepe propriile rețete și compoziții. Tot ce pot să vă spun în plus este că apreciez munca depusă de producătorii autohtoni de nade și momeli.

Echipa Fir pe Apă vă salută și așteptăm să ne găsim pe malul lacului în căutarea unui nou record personal.

Ștefan Dolete

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *