Lanseta este un element foarte important al ansamblului folosit în partidele de pescuit, căruia trebuie să îi acordăm atenția cuvenită atât în momentul achiziției cât și ulterior, prin îngrijire și o curățare corespunzătoare. Atunci când vine momentul alegerii unei noi lansete, sunt foarte multe aspecte de care trebuie să ținem cont pentru a găsi bățul potrivit. Astfel în această perioadă rece, când marea parte așteptăm deschiderea noului sezon de pescuit, ne-am propus să desfacem puțin firul în patru, după cum se spune, și să încercăm să descifrăm cât mai bine caracteristicile de bază ale unei lansete, în așa fel încât, atunci când oricare dintre noi se va afla într-un magazin de specialitate cu dorința de a achiziționa o nouă lansetă, alegerea să fie una cât mai ușoară și cât mai clară. Vom menționa încă de pe acum faptul că ne vom axa pe partea lansetelor de pescuit la crap. De altfel precizez că nu vom acoperi subiectul aferent materialului din care este construit blanc-ul. Este un subiect pe care vom încerca să îl dezbatem separat pe viitor.
Primul aspect asupra căruia ne vom concentra atenția este structura folosită pentru construcția lansetei, care are două clase principale și anume lansetele de tip telescopic și lansetele din mai multe segmente. Cele telescopice oferă un plus de confort în special pescarilor amatori care nu au foarte mult spațiu și nu vor să își încarce mașina până la refuz atunci când pornesc spre lac. Din punctul nostru de vedere singurul plus adus de bețele telescopice, este cel al confortului la transport și depozitare.
Următoarea categorie principală este laseta din mai multe segmente pe care la rândul ei o vom împărți in două subcategorii și anume bețele din două segmente și cele din trei segmente. Posibil să existe și alte tipuri de segmentare, dar noi ne vom rezuma la acestea două, fiind cel mai des întâlnite. Diferența dintre cele două este destul de evidentă după părerea noastră. Bețele din trei segmente de obicei sunt achiziționate atunci când căutăm confort și ușurință în transport și depozitare, dar totuși dorim performanțe mai ridicate decât cele oferite de bețele telescopice. Mulți spun că cele din trei bucăți sunt mai rezistente decât cele din două. Posibil, dar având în vedere ce tehnologii sunt folosite la ora actuală și bazându-ne pe experiențele noastre, și o lansetă din două segmente poate oferi același nivel de putere și rezistență.
Și astfel ajungem la ultima categorie și cel mai des întâlnită în trusele pescarilor, lanseta de crap din două segmente. Aceasta, deși poate fi o provocare atunci când vine vorba de transport și depozitare, oferă performanțe net superioare celorlalte două tipuri specificate, atât în distanță și precizie când vine vorba de lanseuri, dar și în finețe și fiabilitate atunci când vine vorba de dril-uri.
Următorul aspect despre care dorim să discutăm este lungimea lansetei. Aici nu putem spune foarte multe lucruri. Bețele de crap se găsesc în diverse dimensiuni, cele mai întâlnite fiind cele de 3.60 metri și cele de 3.90 metri. Bineînțeles, în funcție de tipul de pescuit practicat se pot utiliza bețe mai scurte gen 3 metri sau chiar mai lungi de 4 metri. Dacă pescuiești din barcă automat vei opta pentru modele cu o dimensiune mai mică, pe când pentru pescuitul de pe mal se vor alege bețe mai lungi pentru a favoriza lanseurile la distanță.
Așa cum am menționat și mai sus, cele mai întâlnite dimensiuni sunt 3.60 metri și 3.90 metri. Pentru a alege dimensiunea potrivită a lansetei cel mai bun criteriu este testul practic. Este ideal să efectuați câteva lansări cu ambele tipuri pentru a vă putea da seama care este cea care vi se potrivește. În funcție de înălțimea fiecăruia și de tehnica de lansare, efectuând câteva teste vă veți da seama ce se potrivește pe mâna voastră. Sunt pescari care afirma că bețele de 3.90 metri se pretează mai bine pentru persoanele mai înalte. Noi nu considerăm că acesta este un criteriu valid. Cel mai bun mod de a găsi dimensiunea potrivită este prin teste pe malul unui lac.
Acest aspect ține mai mult de preferința fiecăruia și modul în care simte lanseta. Eu folosesc bețe cu inele de 40 mm și nu cred că dacă pe aceași lansetă aș înlocui inelul de plecare cu unul de 50 mm, lanseul meu ar avea de câștigat, sau cel puțin nu cu mult.
Testul de curbură sau puterea lansetei
Deja intrăm în detaliile pe care în mod normal le găsim inscripționate de producător pe blanc. Testul de curbură este unul dintre ele și reprezintă greutatea necesară îndoirii lansetei astfel încât între vârful acesteia și cotor să se formeze un unghi de 90 de grade. Practic este proprietatea care ne oferă informații referitoarea la puterea sau forța blanc-ului, având astfel capacitatea de a calcula greutatea optimă de aruncare a lansetei, sau altfel spus, de ce greutatea avem nevoie pentru o încărcare optimă în timpul lansării. Pentru a efectua corect un astfel de test, fixăm lanseta în poziție orizontală, iar apoi încărcăm vârful lansetei progresiv până obținem acel unghi de 90 de grade menționat anterior.
Personal, noi nu avem de ce să mai facem aceste teste, ele fiind deja efectuate de producător, iar rezultatul fiind trecut pe blanc și în descrierile produsului. Trebuie specificat faptul că de cele mai multe ori, unitatea de măsură utilizată pentru exprimarea acestei proprietăți este livra, identificată pe blanc-ul lansetei cu abrevierea lbs. Pentru a putea calcula greutatea optimă de încărcare a lansetei, plecând de la valoarea testului de curbură, se apelează la o transformare empirică din livră în uncie. Astfel vom identifica marja optimă, față de care putem aduce modificari în plus sau în minus, bazându-ne pe abilitățile noastre de lansare. Testul practic, pe malul lacului este sfânt și este cel mai bun mod de a potrivi această marjă pe stilul nostru.
Formula de calcul ar fi următoarea:
Greutate optimă = valoare test de curbură * coeficient de conversie uncie in grame
Coeficient de conversie uncie in grame = 28.349
Exemplu:
Lansetele mele au valoarea testului de curbură: 3.75 lbs.
Greutatea optimă = 3.75 * 28.349
Greutatea optimă = 106.31 grame, iar eu am rotunjit la 110 grame pe baza testelor efectuate pe lac.
Ca un ajutor suplimentar o să lăsăm mai jos un tabel cu câteva valorin mai des întâlnite deja calculate:
Acțiunea lansetei
Atunci când discutăm de acțiunea unei lansete, trebuie să avem în minte că există trei categorii principale: acțiune rapidă, acțiune semirapidă (sau medie) și acțiune prabolică (sau lentă). Lansetele cu acțiune rapidă sunt concepute pentru lanseurile la distanțe mari și foarte mari. Aceste bețe sunt foarte greu de încărcat în timpul lansării, așa că ai nevoie de o tehnică foarte bine pusă la punct. Pentru un începător poate mai mult să încurce decât să ajute așa că ar fi ideal, dacă te afli la început de drum, să îți perfecționezi tehnica cu niște lansete mai moi, înainte de a da banii pe așa ceva. De asemenea cu un astfel de băț riscul de a pierde pești în timpul dril-ului este mult mai mare, fiind rigide și incapabile de a atenua șocurile așa cum fac lansetele mai blânde.
Lansetele cu acțiune medie, sunt ideale pentru marea parte a situațiilor. Sunt lansete care lucrează foarte bine în timpul luptelor, atenuând foarte bine șocurile și oferind o senzație de nedescris în timpul dril-ului. Nu poți să atingi aceleași distanțe care pot fi atinse cu o lansetă rapidă, dar în același timp nici tehnica necesară încărcării nu trebuie să fie la fel de solidă. Din punctul meu de vedere este varianta cea mai echilibrată între distanță și fiabilitate în dril.
Lansetele lente sau moi, se pretează pentru un pescuit de finețe și pentru acei pescari care doresc să simtă fiecare mișcare pe care o face mustăciosul în timpul luptei. Oferă un control foarte bun în timpul dril-ului, dar distanța lanseurilor are de suferit destul de mult. Acest tip de blanc nu mai este foarte popular în ziua de astăzi, marea parte a pescarilor optând fie pentru acțiune rapidă, fie pentru acțiune medie.
Așadar, după părerea noastră, acestea sunt acele aspecte pe care orice pescar ar trebui să le ia în considerare atunci când dorește să își achiziționeze o nouă lansetă. Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos atunci când veți pleca la shopping. Bineînțeles nu trebuie să fiți de acord cu tot ceea ce am precizat noi mai sus. Fiecare are dreptul de a avea propria opinie și așa cum am mai spus, pescuitul nu este o știință exactă, trebuie să experimentăm și să vedem ce se potrivește pentru fiecare.
Echipa Fir Pe Apă vă urează fir întins și așteptăm să ne găsim pe malul lacului în căutarea unui nou record personal.
Ștefan Dolete