Un subiect de-a dreptul sensibil care de ceva vreme creează controverse. Personajul negativ în această poveste pare să fie pescuitul plantat. Pare că foarte multe persoane critică acest stil, oferindu-i un aer de intrus în aria pescuitului sportiv. Mulți ar spune că nu putem discuta de tehnică atunci când vorbim de pescuitul plantat. Țin să vă contrazic. Desigur, nu putem vorbi despre același tip de tehnică ca în cazul pescuitului lansat, dar totuși este o tehnică la mijloc.

Toți am plecat de la pescuitul lansat. Mie îmi place să cred că fiecare dintre noi, atunci când a pus mâna pe prima lansetă, a învățat prima și prima dată să lanseze. Deci ăsta ar fi punctul de plecare. Apoi, pe baza a diverși factori, unii pescari au decis să pescuiască plantat, fie utilizând un navomodel, fie dintr-o barca standard.  Acești factori pot să țină atât de caracteristici specifice ale partidei de pescuit care solicită utilizarea unui navomodel sau a unei bărci cât și de confortul pescarului și dorința acestuia de a își ușura activitatea desfășurată pe malul lacului.

O să încerc să aștern în acest articol părerea mea asupra subiectului. Nu am cum să afirm cum că unul dintre cele două stiluri este mai bun decât celălalt, la fel cum nici nu pot să vă recomand să pescuiți doar lansat și nici măcar să nu vă gândiți la pescuitul plantat. Nu este chiar atât de simplu. Am practicat ambele stiluri, fiecare având atuurile sale. Cred că toți stim că o barcă sau un navomodel, ne va ajuta să ducem mult mai ușor montura în locul dorit, fără riscul de a se încurca pe drum și cu o farfurie de nadă, așezată concentrat în imediata apropiere. Foarte frumos, dar complet irelevant dacă nu știm să alegem locul potrivit ci pur și simplu mergem pe ghicite. Dar despre acest lucru vom discuta în alt articol.

Dacă mă întrebați pe mine, cred că pescuitul plantat trebuie adus în peisaj atunci când fie situația, fie lacul o solicită. Nu este o regulă. Până la urmă, principalul aspect de care trebuie să ținem cont este că mergem la pescuit pentru acea senzație, atunci când la capătul celălalt al firului un mustăcios își expune forța. Fiecare are dreptul să decidă modul în care pescuiește atâta timp cât respectă natura și ceilalți pescari aflați pe malul apei. Dacă vă este mai comod să pescuiți plantat și considerați că acest stil vă satisface, atunci pescuiți plantat. Nu înteleg această supărare atunci când vecinul din stânga sau din dreapta plantează. Această supărare apare din ce în ce mai des.

Sunt persoane care au impresia că navomodelul vecinului din stânga sau din dreapta le fură ca prin magie peștii de pe vad. Au fost situații în care am prins pește deși lângă mine se planta, au fost situații în care eu am prins pește iar vecinul de lângă care planta nu a prins nimic și au fost situații în care nu am prins nimic iar vecinul care planta a avut capturi. Dar nu am condamnat niciodată acea mică bărcuță din vecini. Trebuie să acceptăm situația, să acordăm un plus de atenție și să încercăm constant lucruri noi, astfel încât să aducem și să menținem peștii pe vadul nostru de pescuit. Nu o să fie ușor, nu vom reuși de fiecare dată, dar până la urmă de asta mergem la pescuit, să încercăm să fim din ce în ce mai buni în ceea ce facem.

Acum o să ieșim din zona polemicilor și vom încerca să facem o comparație puțin mai tehnică și mai practică. Am precizat deja mai sus că pescuitul plantat ne ajută să ducem montura în zonele dorite mult mai ușor și pe lânga asta avem posibilitatea de a nădii eficient în zona cârligului. Dacă atașăm și un sonar putem face o sondare foarte eficientă a locului de pescuit și astfel vom avea o perspectivă mult mai bună asupra vadului. Pescuitul plantat dealtfel nu necesită tehnică de lansare, dar pe de altă parte dacă abuzăm de acest stil nici nu ne vom apropia vreodată de a atinge o tehnică de lansare decentă. Acest lucru se obține prin muncă, încercări și perseverență.

Mie personal mi se pare puțin incomod. Începând cu faptul că pe lângă echipamentul utilizat în mod normal trebuie să mai adaug și navomodelul sau chiar barca și continuând cu faptul că atunci când trebuie să plantez, durează foarte mult din momentul în care lanseta este pregătită până în momentul în care montura este în apă iar bățul este așezat pe poziții. Prefer mobilitatea și viteza pe care o oferă pescuitul lansat atunci când situația o permite, dar nu scot din calcul pescuitul plantat, mai ales că au fost momente în care acest stil de pescuit a transformat o partidă fără nici o trăsătură într-una încununată cu capturi. Totul ține de adaptarea la situație pe de o parte cât și de preferințele fiecăruia pe de altă parte. Poți să practici stilul de pescuit plantat constant, fiind un fan înfocat al navomodelului sau al bărcii sau poți să scoți la înaintare aceste unelte atunci când situația o cere sau celelalte tactici aplicate nu au dat rezultate. Nu contează atât de mult stilul ales cât strategia gândită. Tot timpul veți întâlni pescari care cară cu navomodelul efectiv saci de nadă în apă sau care indiferent de structura lacului, vor planta pe malul opus fără vreun motiv anume. La fel veți întâlni pescari care odată ajunși pe baltă bombardează luciul apei cu spombul într-un mod haotic și fără consistență. Nu modul în care ducem montura în apă este atât de important, cât locul în care o ducem, montura utilizată, momeala și nadă împrăștiată în jurul acesteia. Indiferent de caz, trebuie să ținem minte să ne bucurăm de fiecare clipă petrecută pe malul lacului, să ne respectăm vecinii de stand și să ocrotim natura.

Echipa Fir Pe Apă vă urează fir intins și așteptăm să ne vedem pe malul lacului, în căutarea unui nou record personal.

Ștefan Dolete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *