Spre sfarsitul lunii august, am acceptat invitatia unui bun prieten de a avea o partida de pescuit pe un lac celebru in Romania, Lacul Cetariu.
Auzisem foarte multe cuvinte de lauda despre acest lac, vazusem foarte multe fotografii cu pestii pe care ii detine acest lac, inclusiv recordul Romaniei, 37+ kg. Totul era nou pentru mine, locatia, pestii, abordarea partidei, colegul de pescuit… ce poate fi mai provocator?
Dupa un drum de aproape 10 ore prin frumoasa noastra tara, traversand-o aproape in intregime de la SE la NV, am virat la un moment dat stanga catre Lacul Cetariu – Valea Viteilor. Aveam rezervat standul nr 5, colegul meu era deja de 24 de ore acolo si capturile pe care le luase pana atunci mi-au dat sperante mari ca va fi o partida pe cinste.

Dupa o scurta “introducere” facuta de colegul de stand am descarcat arsenalul si m-am pregatit pentru ce avea sa fie cea mai frumoasa experienta de pana acum.

Am ales sa pescuiesc clipsat, la o distanta de 100m de mal, cu un pat de nada in fata locului de pescuit, in stanga standului.
Patul de nada a fost compus din bile tari 20 mm si pelete de 16 si 20mm Halibut (la recomandarea colegului), iar pentru carlig am ales pentru inceput bile tari de 20mm. Dupa mai bine de 4 ore de cand am inceput partida, timp in care tot puneam intrebari colegului despre experienta lui pe acest lac, el fiind un pescar de-al casei, incepusem sa cred ca abordarea mea nu a fost una corecta si pregateam alte strategii pentru momentul de seara.

Cuvintele de imbarbatare ale colegului si trecerea de pe bile pe doua pelete de 20mm la carlig m-au mai linistit iar la un moment dat, pentru prima data in acea zi, am auzit sunetul avertizorilor mei… o trasatura simpla, aproape anemica, urmata de un drill calm, fara prea mari batai de cap, insa cu momente in care pestele “o lua la fuga” “recuperand” toata munca mea de pana atunci de a-l aduce la mal. Concentrat fiind pe drill, am auzit doar pe colegul spunand “ai pus-o, asta e mare…” si a avut dreptate… am adus pe saltea un frumos crap oglinda cu o grutate de 25.3 kg.
Prima trasatura, primul peste pe Cetariu, new PB… si ce PB… nici nu mai stiu cum m-am bucurat…
Imi indeplinisem deja doua dintre obiectivele pe care mi le setasem cand am plecat de acasa, sa prind peste si sa am un 20+, putem sa ma bag la somn, oboseala drumului fiind imensa.

Si tocmai cand discutam cu colegul ca as vrea sa atipesc o vreme, adica sa ma lase sa dormĀ deoarece lui ii tot sunau avertizorii si aducea la mal exemplare cuprinse intre 17 si 19kg, acelasi avertizor, aceeasi trasatura simpla, urmate de un drill de data aceasta mai bataios, aducand pe saltea un alt exemplar frumos, o oglinda de 24kg…
Ce avea sa urmeze dupa aceea aproape ca nu ar mai fi contat pentru mine, insa au urmat alte doua zile cu o activitate constanta, cu capturi la fiecare 2-3 ore, dublu drill, triplu drill… intamplari comice impreuna cu colegul de stand, mistreti care ne-au vizitat si au traversat lacul inot catre padure…
Dupa 96 ore de pescuit, am adus la mal in total 15 pesti, dintre care inca un 20+ iar restul cu greutati intre 14 si 18kg.

Colegul si-a pastrat avansul luat in prima zi si a incheiat partida cu un total de 23 de pesti cu greutati intre 15 si 19kg.
Sunt convins ca la urmatoarele vizite pe care le voi face pe acest lac experientele pe care le voi trai vor fi unele pe masura celei de acum, poate mai frumoase.

Pana la urmatoare iesire va uram fire intinse si capturi record.
Bogdan Damian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *